erp nedir ErpGlobal Danışmanlık

Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) Nedir?

Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) Nedir?

Kurumsal kaynak planlaması (ERP), şirketlerin işletmelerinin önemli kısımlarını yönetmek ve entegre etmek için kullandıkları bir süreçtir. Birçok ERP yazılım uygulaması, şirketlerini çalıştırmak için gereken tüm süreçleri tek bir sistemle entegre ederek kaynak planlamasını gerçekleştirmelerine yardımcı oldukları için şirketler için önemlidir. Bir ERP yazılım sistemi ayrıca planlama, satın alma envanteri, satış, pazarlama, finans, insan kaynakları ve daha fazlasını entegre edebilir.

Kurumsal Kaynak Planlaması Neden Yapılır

Kurumsal kaynak planlama sistemini, büyük bir organizasyon için farklı bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan yapıştırıcı olarak düşünebilirsiniz. Bir ERP uygulaması olmadan, her departman kendi sistemini belirli görevler için optimize ederdi. ERP yazılımı ile her departmanın hala kendi sistemi vardır, ancak tüm sistemlere tek bir ara yüz ile tek bir uygulama üzerinden erişilebilir.

Erp Projesi Nasıl yapılır

  • ERP yazılımı, bir şirketi işletmek için gereken tüm süreçleri entegre edebilir.
  • ERP çözümleri yıllar içinde gelişti ve çoğu artık kullanıcıların uzaktan erişebileceği tipik olarak web tabanlı uygulamalar.
  • ERP’nin bazı faydaları arasında iş alanları arasında serbest iletişim akışı, tek bir bilgi kaynağı ve doğru, gerçek zamanlı veri raporlaması yer alır.
  • Bir şirket dikkatli bir şekilde uygulamazsa, bir ERP sistemi etkisiz olabilir.

ERP uygulamaları, üretim, finans, dağıtım ve insan kaynakları ile ilgili bilgileri birbirine bağlayarak bir şirketin daha bilinçli olmasına yardımcı olabilir. Bir işletmenin her bir parçası tarafından kullanılan farklı teknolojileri birbirine bağladığı için, bir ERP uygulaması maliyetli yinelenen ve uyumsuz teknolojiyi ortadan kaldırabilir. Süreç genellikle borç hesaplarını, stok kontrol sistemlerini, sipariş izleme sistemlerini ve müşteri veri tabanlarını tek bir sistemde bütünleştirir. ERP yazılımları, fiziksel istemci sunucularını kullanan geleneksel yazılım modellerinden, uzaktan, web tabanlı erişim sunan bulut tabanlı yazılımlara doğru yıllar içinde gelişmiştir.

erp yazılımları ErpGlobal Danışmanlık
Kurumsal Kaynak Planlamasının (ERP) Faydaları

Kurumsal Kaynak Planlamasının (ERP) Faydaları

İşletmeler, işletmeyi genişletme, maliyetleri düşürme ve operasyonları iyileştirme gibi çeşitli nedenlerle kurumsal kaynak planlamasını (ERP) kullanır. Bir şirketin aradığı ve sağladığı faydalar diğerinden farklı olabilir; ancak, dikkate değer bazı şeyler var.

İş süreçlerinin entegre edilmesi ve otomatikleştirilmesi, fazlalıkları ortadan kaldırır, doğruluğu artırır ve üretkenliği artırır. Birbirine bağlı süreçlere sahip departmanlar artık daha hızlı ve daha iyi sonuçlar elde etmek için işleri senkronize edebilir.

Bazı işletmeler, tek bir kaynak sistemden gerçek zamanlı verilerin gelişmiş raporlanmasından yararlanır. Doğru ve eksiksiz raporlama, şirketlerin operasyonların durumunu kuruluşa ve hissedarlar gibi ilgili taraflara yeterli şekilde planlamasına, bütçelamasına, tahmin etmesine ve iletmesine yardımcı olur.

ERP’ler, işletmelerin müşteriler, satıcılar ve iş ortakları için gerekli bilgilere hızla erişmesine olanak tanıyarak müşteri ve çalışan memnuniyetinin artmasına, daha hızlı yanıt oranlarına ve artan doğruluk oranlarına katkıda bulunur. Şirket daha verimli çalıştıkça ilişkili maliyetler genellikle azalır.

Departmanlar daha iyi işbirliği yapabilir ve bilgi paylaşabilir; Yeni bir sinerji yaratan iş gücü, çalışanlar her bir fonksiyonel grubun şirketin misyon ve vizyonuna nasıl katkıda bulunduğunu daha iyi görebildikleri için üretkenliği ve çalışan memnuniyetini artırabilir. Ayrıca, önemsiz, manuel görevler ortadan kaldırılarak çalışanların zamanlarını daha anlamlı işlere ayırmalarına olanak sağlanır.

Erp Yazılımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Bir ERP sistemi, işletmedeki verimsizlikleri her zaman ortadan kaldırmaz. Şirketin organize olma şeklini yeniden düşünmesi gerekiyor, yoksa uyumsuz teknoloji ile sonuçlanacak.

ERP sistemleri, bir şirketin yazılımla uyumlu olmayan eski çalışma süreçlerini terk etme konusundaki isteksizliği nedeniyle, kurulumlarını etkileyen hedeflere genellikle ulaşamaz. Bazı şirketler, geçmişte iyi çalışan eski yazılımları bırakmak konusunda da isteksizdir. Anahtar, ERP projelerinin maliyet aşımlarına neden olabilecek birçok küçük projeye bölünmesini önlemektir.

Kurumsal Kaynak Planlamasının (ERP) Faydaları
Kurumsal Kaynak Planlamasının (ERP) Örnekleri

Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) Örnekleri

Erkek bakım ürünü üreticisi Fulton & Roark, envanter ve finansal verileri daha iyi takip etmek için kurumsal kaynak planlamasını başarıyla uyguladı. North Carolina şirketi, diğer birçok işletme gibi, envanteri izlemek için elektronik tabloları ve finansal verileri kaydetmek için muhasebe yazılımlarını kullandı.

Şirket büyüdükçe süreçleri geride kaldı. Eskimiş envanter takip sistemleri değişen maliyetleri hesaba katmıyordu ve muhasebe yazılımı önemli mali tablolar için gereken ölçümleri kaydedemiyordu. Bu arızalar, zaman ve kaynakları daha da tehlikeye atan manuel süreçler yarattı.

Gereksiz süreçleri ortadan kaldırmak ve işi merkezileştirmek için Oracle Netsuite ERP sistemini seçtiler. Fulton & Rourk, envanterle ilgili muhasebe hatalarını hemen daha iyi tespit edebildi, mali kayıtlarını değerlendirmek için üçüncü şahısları istihdam etmekten kaynaklanan maliyetleri ortadan kaldırabildi ve mali durumları daha iyi rapor edebildi.

Düzgün yürütülen kurumsal kaynak planlamasına duyulan ihtiyacı destekleyen birçok vaka çalışması vardır. Sistem, şirketin ihtiyaç ve hedeflerine uygun olmalıdır.

 

ERP Uygulamalarının Başarısız Olmasının 11 Nedeni

Bir ERP uygulamasının başarısız olmasının birçok farklı nedeni vardır, ancak birkaç yaygın neden vardır. Danışmanlığını yaptığımız firmalarda bizimle çalışmadan önce yapılan başarısız veya tatmin olunmayan ERP geçiş projelerinde en sık gördüğümüz hatalar;

 

1 Proje başında belirlenen sistem gereksinimlerinin listeden çıkartılması 
2 Proje Maliyet çalışması hatasından finansman dengesizliği
3 Gerçekçi uygulama zaman çizelgeleri belirlemede başarısızlık
4 Proje lideri seçememe veya yanlış seçme
5 Kapasite planına uyulmaması
6 Teknoloji yerine iş sonuçlarına odaklanamama
7 Doğru uygulama ortağının seçilememesi
8 Ana verilerin temizlenememesi ve aynen yeni sisteme aktarılması
9 Uygulamaların kullanıma sunulmadan önce test edilememesi
10 Değişim yönetimine yatırım yapılmaması
11 Çalışan eğitimine yatırım yapılmaması

Kurumsal Kaynak Planlama Sık Sorulan Sorular

ERP Nedir ve Nasıl Çalışır?

Kurumsal kaynak planlaması (ERP), şirketlerin temel iş süreçlerini yönetmek ve entegre etmek için kullandıkları teknolojilerden ve sistemlerden oluşur. Kurumsal kaynak planlama yazılımı, işletme genelinde süreçleri entegre eden tek sistem çözümleri sunar. Bu tür uygulamalar, kullanıcıların tek bir arabirim içinde etkileşime girmesine, bilgi paylaşmasına ve işlevler arası işbirliğine olanak tanır.

Bir ERP Örneği Nedir?

Nesnelerin İnterneti’nin (IoT) patlamasıyla birlikte, İnternet destekli veya bulut tabanlı uygulamaların yükselişte olduğu bir sır değil. Sonuç olarak, daha fazla şirket, ana bilgisayar veya satıcı tarafından yönetilen ve sürdürülen daha çevik, bulut tabanlı ERP sistemini benimsemek için yerinde ERP sistemlerinden uzaklaşıyor. Teknoloji endüstrisinde yaygın olarak bilinen Oracle, FedEx, Blue Cross ve Blue Shield gibi birçok ev markası tarafından kullanılan birkaç bulut tabanlı ERP ürünü sunmaktadır.

ERP’nin Faydaları Nelerdir?

Bir ERP, bir kuruluş genelinde serbest iletişim akışını teşvik eder ve farklı iş alanları arasında artan sinerji, süreçler düzenlendiğinden ve bilgiye ihtiyaç duyanlar tarafından bilgiye kolayca erişilebildiği için artan verimlilikle sonuçlanır; ve modası geçmiş ve etkisiz teknolojiyle ilişkili maliyetlerin azalması. Bir ERP’yi benimsemek maliyetli bir çaba olabilir, ancak yatırım getirisi (ROI) hızlı bir şekilde elde edilebilir. Gerçekleştirilen faydalar (örneğin, artan üretkenlik ve azalan idari maliyetler) kesinlikle bir ERP’yi uygulamaya koyma maliyetlerinden çok daha ağır basabilir.

Bir ERP Sistemi Neleri İçermelidir?

Bir ERP sisteminin bileşenleri, kuruluşun ihtiyaçlarına bağlıdır. Ancak, her ERP’nin içermesi gereken temel özellikler vardır. Bir ERP sistemi, hataları azaltmak için otomatikleştirilmiş ve şirket değiştikçe veya büyüdükçe değişikliklere izin verecek şekilde esnek olmalıdır. Daha fazla insan mobil; bu nedenle, ERP platformu kullanıcıların mobil cihazlarından buna erişmesine izin vermelidir. Son olarak, bir ERP sistemi, üretkenliğin analiz edilmesi ve ölçülmesi için bir araç sağlamalıdır. Bir şirketin yeteneklerini geliştirmek için diğer araçlar sisteme entegre edilebilir.

Kurumsal kaynak planlaması (ERP), iş süreçlerini tek bir sistem üzerinden yönetir ve bütünleştirir. Daha iyi bir görüş açısı ile şirketler kaynakları daha iyi planlayabilir ve tahsis edebilir. ERP olmadan şirketler, her departman kendi bağlantısız sistemini çalıştırarak, sessiz bir yaklaşımla çalışma eğilimindedir.

ERP sistemleri, bir kuruluş genelinde serbest iletişim akışını ve bilgi paylaşımını, gelişmiş üretkenlik ve verimlilik için sistemlerin entegrasyonunu ve ekipler ve departmanlar arasında artan sinerjiyi teşvik eder. Bununla birlikte, şirketin kültürü değişime uyum sağlamazsa ve şirket, organizasyon yapısının onu nasıl destekleyebileceğini gözden geçirmezse, bir ERP sistemine geçmek verimsiz olacaktır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir